Az illóolajok és aromás növények

…már  hosszú idő óta szerepet játszanak az emberi civilizációban. Gyógyászat, kozmetikumok, esküvők, vallási szertartások, udvarlás, temetés és sok más területe az ember életének elképzelhetetlen nélkülük. Habár az illóolajok használata az idők során sokat fejlődött, alapjai mégis változatlanok maradtak. Az aromás növényekből kivont olajak már az idők kezdete óta a leghatásosabb orvosságokként ismerték.

Az emberi test képes az illóolajok felvételére a bőrön, nyálkahártyán és a szaglószerveken keresztül. A belső használat azonban kivételes, s csak bizonyos panaszok esetén alkalmazhatók.

Mielőtt kiválasztjuk a felhasználás módját, a következő kérdéseket kell feltennünk és megválaszolnunk:

 • Mi a célom?
 • Melyik felhasználási mód a leghatásosabb a számomra?
 • Milyen panaszaim vannak?
 • Mit tennék meg a gyógyulás érdekében?

Hogyan használjam a doTERRA illóolajakat?

Különböző olajoknál általában előnyben részesítünk egyes felhasználási módokat. Az illóolajokon elvégzett új kutatások segítségével újabb ismeretekre tettünk szert és jobban megértjük az illóolajok felhasználását. Amennyiben szabályosan használjuk az olajakat, úgy minden felhasználási mód teljesen biztonságos. Ide tartoznak az aromaterápiás, külső és belső felhasználások. Szélesebb szellemi és fizikai hatás elérésének érdekében egy vagy több felhasználási mód is alkalmazható. Az egyes olajok vagy akár komplex olajkeverékek akár 3 különböző módon is alkalmazhatók.

 Aromaterápia

Az illatok képesek erős pszichológiai, mentális vagy érzelmi impulzusokat előhívni. A szagérző receptorok nagyon hamar felveszik az olajok illatát és a szaglóidegen keresztül közvetlen kapcsolatban vannak a limbikus rendszerrel. Ez az agy olyan része, amely sokféle funkciót ellát, úgy mint szaglás, érzelem, viselkedés és emlékezet. Emiatt olyan hatásos az illóolajok aromaterápiás felhasználása.

Egyes illóolajoknak tápláló, életteli hatásuk van, míg mások nyugtatóan hatnak. A párologtatás egy egyszerű módja az illóolajok aromaterápiás felhasználásának. Ehhez ideális eszköz lehet egy hideg levegős vagy vízzel működő diffúziós készülék. Az illóolajok aromaterápiás haszálatához azonban nincs szüksége diffúziós készülékre.

Egyéb aromaterápiás felhasználás:

 • Tegyen néhány csepp olajat egy vattacsomóra és helyezze autójában a légbefúvó elé.
 • Keverjen össze pár csepp olajat és vizet egy szórófejes flakonban és fújja a keveréket bútorra, szőnyegre vagy más textíliákra.
 • Tegyen a mosógépbe minden mosásnál néhány csepp olajat.
 • Adjon pár csepp olajat általános tisztítószeréhez (példéul felület tisztítóhoz)

Külső használat

Az illóolajok külső felhasználása nagyon hatékony. Mivel az illóolajoknak alacsony a molekuláris tömegük, valamint zsírban oldódnak, könnyedén felvihetők a bőrre. Amint az olajat felvisszük a kérdéses területre, az ott fejti ki jótékony hatását.

Noha az illóolajok könnyen felvihetők a bőrre, hatásukat még tovább fokozhatjuk. Könnyű masszázzsal javíthatjuk a vérkeringést az érintett területen, így a hatóanyagokat jobban eloszthatjuk. Használjon hordozó olajat, mely segíti a könnyebb felvitelt azokon a területeken, ahol a bőr száraz. Ez hidratálja a bőrt és meggátolja az olaj gyors elpárolgását.

Az esetleges bőrirritációk elkerülése érdekében tanácsos hordozó olajat használni (például kókuszolajat). Különösen fontos a hordozó olaj használata gyermekek és érzékeny bőrűek esetén az első felvitel vagy erős olaj használata esetén. Az ajánlott hordozó olaj mennyiség 3 csepp minden csepp illóolajhoz.

Jobb naponta többször kis mennyiségben felvinni az olajat, mint napi egyszer nagyobb dózisban. Kezdje a lehető legkisebb mennyiséggel (1-2 csepp). A külső használat szükség esetén 4-6 óránként megismételhető. Ahogy minden ember különböző, úgy változhat a szükséges dózis is a használó magasságától, súlyától és általános egészségügyi állapotától függően.

Testtájak, ahol az illóolajok külső felhasználása különösen hatásos:

 • nyak, tarkó
 • homlok és halánték
 • mellkas és alhas
 • karok, lábak, talpak

További hatásos külsőleges felhasználási lehetőség:

 • Cseppentsen illóolajat fürdővizébe
 • Tegyen néhány csepp illóolajat meleg vagy hideg borogatásra és helyezze a kívánt területre
 • Keverjen illóolajat testápolójához és vigye fel a bőrre

Érzékeny területek, melyeket jobb elkerülni:

 • Bizonyos részek az arcon, például szemkörnyék
 • Szemek és hallójárat
 • Nyílt, sérülékeny vagy sérült bőr

Belső használat

Egyes illóolajokat ételek ízesítésére is felhasználhatunk vagy táplálékkiegészítőként is bevethetők, különbözőképpen támogatva egészségünket. Amikor Ön egy kevés fahéjjal ízesíti zabkásáját, elfogyaszt egy bögre borsmenta teát vagy friss bazsalikommal fűszerezi spagettijét, illékony aromás vegyületeket vesz magához.

Az illóolajok hozzájárulnak egészségéhez, ízletessé és aromássá teszik ételeit. Koncentrált formában az illóolajok célzott és nagyon hatásos étrendkiegészítőként is funkcionálhatnak. Az emberi testben zajló fejlett fiziológiai folyamatoknak köszönhetően az illóolajok belső használata nagyon biztonságos és hatásos felhasználási forma.

A táplálékként felvett olajok a véráramon keresztül direkt a gyomor-bél-traktusba jutnak, ahonnan test további területeire oszlanak el. Mivel az illóolajak zsírban oldódnak, gyorsan elérnek a különböző szervekhez, például az agyhoz.

Mint minden más, amit szervezetünkbe beviszünk, úgy az illóolajok is a májon és egyéb szerveken haladnak keresztül s kerülnek kiválasztásra.

Az illóolajok összetétele kimondottan komplex. Minden összetevő egyedülálló biokémiai tulajdonságokkal rendelkezik, melyek a sejtekkel és szervekkel interakcióba lépve más-más módon reagálnak. Ugyan a mechanizmusok ma még nem teljesen ismertek, az olajok pozitív hatása mégis látható és érezhető. Ugyanakkor testünk csak meghatározott mennyiséget képes felvenni.

A mérgezések elkerülése érdekében mindig tartsa be az ajánlásokat és a megadott irányelveket.

Az illóolajok egyéb belső felhasználási módjai:
– Használja az illóolajokat sütéshez és főzéshez friss vagy szárított fűszerek helyett
– Mivel az illóolajok sokkal erőteljesebbek, mint a friss és szárított fűszerek, használja őket jóval kisebb mennyiségben.
– Nagyon erős olajok esetén adagoljon fogpiszkálóval csepegtetés helyett (a fogpiszkáló tiszta végét merítse az olajba, majd keverje az ételbe)

Miért használjon naponta illóolajokat?

Míg az illóolajok alkalmi egészségügyi problmák kezelésére használhatóak, pozitív hatásaikat egészségünk megtartása érdekében is hasznosíthatjuk. Gondoljon az olajokra táplálékkiegészítőkként. Táplálékkiegészítők használatakor azokat a tápanyagokat juttatja szervezetébe, melyekre annak a leginkább szüksége van a megfelelő működéshez. Habár az adagolás személyenként eltérő, mégis ismert tény, hogy az illóolajok használata a kívánt eredmények elérése érdekében nagyon fontos.

Dr. David K. Hill szerint „többféle illóolaj rendszeres használata fontosabb lehet, mint az olajok kiválasztására és a speciális felhasználási módokra koncentrálni. A rutinszerű és tudatos használat az egészségügyi előnyöket nem csak növeli, de fenn is tartja azokat.”

Az aromaterápia iparban néhányan aggodalmukat fejezik ki az illóolajok rendszeres használatával kapcsolatban, mivel túl erősnek tartják azokat. Mi azonban ezeket az aggodalmakat megalapozatlannak tartjuk, amennyiben az illóolajokat biztonságosan használják. Tudjuk, hogy további vizsgálatok állnak még előttünk, de az illóolajok rendszeres fogyasztásának egészségügyi előnyei már bizonyítottak. Számtalan tudományos vizsgálat és tanulmány igazolja, hogy az illóolajok megfelelő mennyiségben biztonságosak és hatásosak.

Vezesse be az illóolajokat mindennapjaiba és támogassa szervezetét természetesen és biztonságosan az alábbi szempontok alapján:

Minőség:

Az Ön által használt illóolajok nagy jelentőséggel bírnak. A világ vezető illóolaj szolgáltatójaként a doTERRA biztosítja, hogy kizárólag kiváló minőségű illóolaj kerüljön az üvegekbe. A doTERRA nagy hangsúlyt fektet a CPTG igazolással rendelkező termékek tisztaságára, melyek használata más, módosított illóolajokkal összehasonlítva a leghatásosabb, mégpedig mellékhatások nélkül. Már kis mennyiség rendszeres használata is hosszantartóan támogatja testünket és lelkünket, valamint növeli az általános jó közérzetet.

Adagolás:

Ahogyan a vitaminokból és ásványi anyagokból nem lehet a javasolt mennyiséget túllépni, úgy ügyeljen az illóolajok ajánlott mennyiségének betartására is. Már kis mennyiségek is hatásosak és elegendőek. Akár párologtatóban, a bőrön vagy ételben használja, nem szükséges egyszerre néhány cseppnél többet alkalmazni. Nézze át adagolási táblázatunkat és tudjon meg többet a felnőttek és gyermekek számára javasolt adagolásról.

Sokszínűség:

Elég egy pillantást vetni a doTERRA illóolajok sokszínű felhasználhatóságára, hogy lássuk, számos előnyük hasonló. Azonban hasznos lehet az Ön által használt olajokat időnként másikra cserélni, ahelyett, hogy egy vagy két olajhoz ragaszkodna, akárcsak a változatos étrend esetén. Próbáljon ki többféle olajat, hogy kiderítse, melyek vannak a legjobb hatással szervezetére.

Hígítás:

Egyes olajok hihetetlenül koncentráltak, például a kasszia, oregánó, kakukkfű, szegfű. Ezeket erős olajokként tartjuk számon és hígítani szükséges.

Életkor:

Kisgyermekek és idősek esetében különösen fontos a javasolt óvintézkedések betartása az illóolajok használatakor. Mivel bőrük érzékenyebb, így esetükben a javasolt olajokat mindig hígítva kel alkalmazni (például borsmenta helyett fodormentát).