doTERRA Kérdések és válaszok Dr. Hill-töl2020-11-08T20:23:28+01:00

Kérdések és válaszok (FAQ)

Dr. David K. Hill, a doTERRA alapítója és elnökhelyettese / a doTERRA orvostudományi vezetője válaszol

Mitől olyan különleges a magnólia olaj?2020-11-03T12:19:43+01:00

Összetételében és nyugtató hatását tekintve a magnólia sok hasonlóságot mutat más virágokból nyert illóolajokkal, például a levendulával és az ylang ylanggal, ugyanakkor monoterpén alkohol-lonalol koncentrációját tekintve különlegesség, hiszen nem tartalmaz könnyen mérhető mennyiségű linalil-acetátot. Emiatt a magnóliának jellegzetes, mentaszerű illata van, valamint meglepően sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Linalil-acetát nélkül a linalol domináns vegyületté válik, melynek tulajdonságai felerősödnek. Kísérleti kutatások rámutattak, hogy szokatlanul magas linalol tartalma miatt a magnólia illóolaj hatásos védelmet nyújt a rovarok ellen.

Miért keverik a cickafarkat gránátalmaolajjal?2020-11-03T12:21:25+01:00

A cickafarolaj egy nagyon különleges illóolaj – nemcsal sötétkék színe miatt, hanem sokszínű kémiai összetétele okán kialakult tulajdonságai miatt is. A jelenlegi kutatások alapján egyértelmű, hogy  a cickafarkfű és a gránátalmamagolaj összetételük és számtalan előnyük miatt kifejezetten erős hatású olajat eredményez.  A gránátalmamagolaj jó hordozó olaj alternatíva lehet, mivel támogatja a bőr egészségét, valamint gazdag punicinsavakban és más bioaktív vegyületekben. Kísérleti kutatások kimutatták, hogy a punicinsav védőhatással bír bizonyos testszövetekben. A cickafarkfű és a gránátalma keveréke tökéletes lehetőség a szinergiáról szóló növekvő tudásunk kihasználására.

Miért jobb a zöld mandarin más citrusolajoknál?2020-11-03T12:22:17+01:00

A zöld mandarint leginkább magas terpinén koncentrációja különbözteti meg a többi citrus olajtól. Rendelkezik ugyanazzal a stimuláló aromával, mint a többi citrus olaj és kiválóan alkalmazható felülettisztítóként, valamint többféle felhasználási módja van a mindennapokban. Adjon az illóolajból egy pohár vízhez, vagy kedvenc citrusitalához, hogy a terpinén  vegyületek belsőleg támogassák a sejtműködést. Tisztító hatása nem csak a felületeken mutatkozik meg. Az olaj meglepően kímélő és hatásos külső alkalmazás esetén. Mivel a zöld mandarin nem fényérzékeny, kiválóan alkalmas külső használatra szabadtéri tevékenységek esetén.

Mi a különbség a rózsabors és a feketebors között?2020-11-03T12:23:23+01:00

Habár a rózsabors és a feketebors külsőre nagyon hasonlók, a rózsabors valójában küzelebbi rokonségban áll a kesudiófélékkel. A kémiai összetételt vizsgálva láthatjuk, hogy a vízgőzdesztillációval előállított illóolajak valójában több különbséget mutatnak, mint hasonlóságot. A rózsabors nagyobb mennyiségben tartalmaz limonént, jelentős mennyiségű mircént és phellandrent, mint bármely más illóolaj.

Biztonságos a doTERRA illóolajok belső használata?2020-11-03T12:24:45+01:00

Az illóolajok belső használata nem csak nagyon hatásos, de biztonságos is lehet, amennyiben a szabályokat megfelelően betartjuk. Az illóolajok már az emberiség hajnala óta a táplálkozás része és ma is gyakran használják természetes ételízésítőként. A belső használat iránti érdeklődés általában a nyálkahártjára gyakorolt hatás körül forog, mely a szájüreget veszi körbe. Akárcsak a bőr, úgy a nyálkahártya is több rétegből áll, melyek betegségek és mérgezések ellen nyújtanak védelmet és folyamatosan megújul. Ha Ön valaha fogyasztott illóolajat, egy elmúló érzést észlelt a szájüregben vagy a garatban. A nyálkahártya minden anyagot gyorsan felvesz, amellyel érintkezésbe kerül. Tanulmányok kimutatták, hogy az illóolajok védik a nyálkahártyát. Gondoljon arra, hogy mindig a megfelelő mennyiséget vegye magához, kerülje az olajokat, amelyek belső használatra nem ajánlottak és konzultáljon orvosával mielőtt táplálékkiegészítő használatába kezd.

Miért visszük fel az illóolajakat a lábunkra?2020-11-03T12:26:15+01:00

Mindenki élvezi a lámbasszázst, azonban a valós ok, amiért a lábra való felvitel ajánlott, valami más. A talpon lévő bőr nem feltétlenül más, mint a test többi részén, azonban a vastagabb szaruhártya és a nedvességszabályozás miatt kevésbé érzékeny, mint más testrészeken. Így azon illóolajak előnyeit is átélheti, amelyek irritálók lehetnek vagy erősen hígítani kellene őket. Emellet a talpon való alkalmazása nagyszerű lehetőség, hogy kihasználja a az emberi érintés előnyeit, ezáltal egy szeretett személlyel „kapcsolatba” kerüljön.

Mitől lesz egy illóolaj terápiás?2020-11-03T12:47:33+01:00

Az illóolaj értékét nem csak egyedülálló kémiai tulajdonságai adják. Hogy kémialiag hogyan fejlődik és milyen mértékben fejlődik a növényben, ugyancsak fontos szempont. Ezen kívül az előállítás során az optimális hatékonysághoz szükséges finom, ugyanakkor kritikus kémiai összetevők javulnak vagy lecsökkennek. A doTERRÁnál a legjobb minőség elérése nem egy-egy szakértő feladata vagy egy folyamat, hanem sokrétű közös munka annak érdekében, hogy a legjobb eredményeket érjük el. Ez az egyedülálló megközelítés teszi lehetővé a doTERRA számára, hogy illóolajaink páratlan minőséget és előnyöket nyújtsanak.

Hogyan hat az illóolajok aromaterápiás hazsnálata a testre és a lélekre?2020-11-03T12:27:19+01:00

Általános téveszme, hogy az illóolajok használata során vagy a testre vagy a lélekre lehetünk hatással, de nem mindkettőre. Valójában ha a test bármely rendszerét befolyás éri, azok kihatnak az egész rendszerre. A limbikus rendszer, amely a test érzelmi irányító központja, könnyen befolyásolható, ezért létfontosságú az aromák érzékelése szempontjából. Amit megízlelünk, látunk, hallunk, de mindenek előtt amit belélegzünk, erősen befolyásolja ezt a rendszert. A limbikus rendszer része a hipotalamusz, amelynek a limbikus rendszer szabályozása mellett közvetlen kapcsolata van a test neurokémiai stimulációjával is. Tehát amikor belélegezzük a levendula illatát az nem csak érzelmeinket nyugtatja meg, hanem egész testünket erősíti. A leggyorsabb módja az illóolajok pozitív hatásainak kihasználására az aromaterápiás használat bármilyen módon.

Hogyan javíthatunk hangulatunkon és növelhetjük energiánkat és motivációnkat az illóolajok segítségével?2020-11-03T12:30:01+01:00

Az illóolajokat nem csak kémiai különbözőségeik alapján osztályozhatjuk, hanem illatuk alapján is. Három fő illatcsoportot különböztetünk meg: nyugtató olajok, élénkítő olajok és alap/egyensúly olajok. Érdekes módon az aromát és a kémiát nem tudjuk szétválasztani. Ha élénkítő olajokat vizsgálunk megfigyelhetjük az aroma és a kémia összehatását, amellyel lehetővé válik a test szisztematikus befolyásolása. Az élénkítő olajok párologtatása a téli hónapokban javítja a közérzetet és erősíti az egész testet. Az ebbe a kategóriába tartozó illóolajoknak jellegzetes fejillata, például a bazsalikom, citromfű, borsmenta, eukaliptusz és a citrus olajok. Egyik kedvenc kombinációm a vad narancs és a borsmenta keveréke. A legjobb hatást párologtatás vagy közvetlen külső használat során érhetjük el.

Hogyan hatnak az illóolajok a testre?2020-11-03T12:30:08+01:00

Rengeteg információ található az illóolajokról és azok a testben végbement biológiai aktivitásáról. Több ismerettel rendelkezünk az illóolajok fiziológiai mechanizmusról, mint valaha. Tudjuk, hogy az illóolajok zsírban oldódnak és könnyen felszívódnak a szöveteken és a nyálkahártyán keresztül. Az illóolajok nem csak helyileg hatnak, hanem sok pozitív hatással bírnak a különböző falhasználási formákban. Az egyes felhasználási formák által nyújtott biztonságos és pozitív hatás tudományos eredmények által bizonyított. Mikor eldönti, hogy az illóolaj miként alkalmazza, fontos, hogy az olajat az Ön számára kényelmes környezetben használja. Ugyan a hatások bizonyos alkalmazási módszerekkel kevésbé lehetnek jellegzetesek, mégis minden alkalmazási forma helyi és szisztémás előnyökkel jár.

Mi az a hordozóolaj és hogyan használjuk?2020-11-03T12:30:39+01:00

A hordozóolaj minden olyan lipid alapú anyag, amely az illóolaj hígítására alkalmas. A legkedveltebb olajok a tiszta növényi olajok, például a szőlőmag-, avokádó-, és mandulaolaj, azonban a manapság elérhető hordozóolajok változékonyak. Én magam a frakcionált kókuszolajat részesítem előnyben, mert minden körülmények között, hőmérséklettől függetlenül állandó minőséggel bír. Ráadásul nem aromás olaj, így az illóolaj tulajdonsagait nem változtatja meg. Sokan gondolják azt tévesen, hogy a hordozóolaj az illóolaj hatékonyságát befolyásolja. A valóságban inkább pozitívan hat a hígítás által. A hígítás miatt az illóolaj nagyobb felületen szívódik fel, megkönnyíti a száraz bőrön történő alkalmazást valamint megelőzhető az anyagérzékenység is. A hígítás mindig jó, főként olyan illóolajok esetén, amelyek kémiai hatűsai erősek. Hogy mikor és hogyan hígítson, dönste el Ön személyes felhasználási preferenciáit, az olaj tulajdonságait és bőre érzékenységét figyelembe véve.

Mi a különbség a fahéj és a kasszia illóolajok között?2020-11-03T12:31:34+01:00

Ugyan a legtöbben azt gondolják, hogy a fahéj és a kasszia illóolajok teljesen egyformák, azonban jelentős különbségek és csupán néhány hasonlóság fedezhető fel közöttük.  Ugyan különböző növényekből állítják elő, általánosságban fahéjnak nevezik őket és gyakran hasonlóképpen alkalmazzák. A fahéjat a a fahéjfa kérgéből állítják elő, míg a kassziát a növény kérgéből és szárából. Mindkettő fő alkotóeleme a fahéjaldehid, azonban ennek koncentrációja az elsődleges kémiai különbség. Egyik olaj sem jobb mint a másik, de az aldehid koncentráció különbözősége miatt különböző alkalmazási területeik vannak. A fahéjat a szájüreg egészségének támogatására és a levegő tisztításához ajánlom, míg a kassziát a jó közérzet és az egészséges emésztés érdekében.

Hogyan hatnak ránk az illóolajok kémiai összetevői?2020-11-03T12:31:50+01:00

Az illóolajok kémiai összetevői hasonlóak a tápanyagokban található makrotápanyagokhoz. Ahogy a banánban található fruktóz azonnal energiává alakul és specifikus anyagcsere hatással jár, úgy egy limonénban gazdag illóolaj is hatalmas lendületet ad a szervezetnek. Az olaj kémiai összetevői meghatározzák annak lehetséges hasznát, ilyen metabolitokat termel és mi a felhasználás legjobb módja. Mindeddig több mint 3000 különböző molekulát fedeztek fel vegyészek az illóolajokban. Minden szén-, víz- és oxigénmolekula egyesülése különleges tulajdonságokkal bír. Ezek a vegyületek kémiai összetevőik alapján kerülnek kategorizálásra, melyek megmutatják azok funkcióit és fiziológiai aktivitásukat.

Illóolajok használata allergia esetén?2020-11-03T12:35:23+01:00

Az allergia nem más, mint hogy a szervezet egy anyagot veszélyesnek talál s antitesteket termel ellene, mely különböző mellékhatásokhoz vezet. Egy növényre adott allergiás reakciót a fehérje tartalmú részek okozzák, például a mag, levél vagy termés. Az illóolajok nem tartalmazzák ezeket az allergiás reakcióhoz vezető molekulákat. Ugyan az allergiás reakció nem valószínű, ez mégsem jelneti azt, hogy az illóolajokat felelőtlenül és rizikómentesen használhatjuk. Mindig ajánlott az illóolajokat a körülményektől függetlenül megfelelően alkalmazni. Amennyiben az alkalmazással kapcsolatban kérdései vannak, forduljon orvosához. Ahhoz, hogy megértsük milyen fontos szerepet játszik a bél az allergiák kialakulásában, tudnunk kell, hogy milyen szerepet jétszik immunrendszerünkben. Az immunrendszerben megtalálható sejtek közel 8ü százaléka található a belekben. Így aztán érthető, hogy beteg vagy nem megfelelő állapotban lévő belek a funkciójukat nem képesek kielégítően ellátni. A belek egészsége sok területet magába foglal és a test végtelen számú rendszerére és egészségügyi szempontokra van hatással. Az egészséges bélrendszer, amely gombáktól mentes és jó baktériumok ál tal támogatott, hosszútávon képes egészségét pozitívan befolyásolni és allergiára való hajlama mellett immunrendszerét, mentális egészségét, a megfelelő testsúlyt és állóképességét is stabilizálja. Ezért javasoljuk egy 30 napos detoxikáló kúra elvégzését a doTERRA Cleanse & Restore programmal.

Mit tehetünk szénanátha esetén?

doterra-poweroele.de triease Softgels

A TriEase lágy kapszula egészsége érdekében került kifejlesztésre és tapasztalt valamint új felhasználóknak is ajánljuk. Minden kapszula egyenlő részben tartalmaz citromot, levendulát és borsmentát. A különleges receptúrának köszönhetően a TriEase kapszulát akár útközben is könnyedén beveheti akár nap mint nap.

Levendula:
A levendulaolajnak nem csak általános nyugtató hatása van,hanem antihisztamint is előállít, amely gátolja az ugynevezett hisztamint, a szervezet saját hírvivő anyagát, amely apró gyulladásos folyamatokat indít el.

Citrom:
A citromolaj tisztítja a lágutakat és élénkítő hatású, akár belsőleg használja, akár párologtatás közben és serkenti a nyirokrendszert.

Borsmenta:
A borsmentaolaj összetevői gyulladásgátlóként hatnak s akár szénanétha esetén is segíthet. Emellet az olaj enyhítő és köptető hatású, valamint csökkenti a tüsszentési ingereket.

A légutat érintő problémák csökkentése érdekében használja a doTERRA Air olajkeveréket. A keverék nemcsak szabaddá teszi légutait és a hörgőket, de segít ha az allergia bedugult orral vagy asztmás tünetekkel jelentkezik. Amennyiben bőre a pollenekre viszketéssel és kiütésekkel reagál, használja a teafaolaj, levendula, szalmagyopár és kamilla keverékét.

Ha ezt a keveréket vagy egyes összetevőit hígítva felviszi az érintett területre, gyors nyugtató hatást érhet el.

Miért jó táplálékkiegészítő a kurkuma kivonat?2020-11-03T12:36:12+01:00

Már évek óta odafigyelek, hogy a CPTG szabványoknak megfelelő kurkuma illóolajat találjak. Míg a kurkuma kivonat kedvelt táplálékkiegészítő és régóta sokféle felhasználási területe ismert, az illóolaj teljesen más, de legalább olyan széles körű előnyökkel rendelkezik. Kísérleti kutatások bizonyították, hogy a kurkuma olaj segíti az egészséges keringést, sejtfunkciókat, anyagcserét és emésztést. Nemcsak belső használatra alkalmas, de bizonyítottan hatásos a bőr tisztításában és egészségének megtartásában, valamint csökkenti a bőrön található szennyeződéseket. A szájegészség megőrzéséhez is jótékonyan hozzájárul. Véleményem szerint sokak számára a kurkuma olaj gyorsan ugyanolyan nagyra becsült lesz, mint a tömjén vagy a copaiba.

Mi a legjobb módja a doTERRA Touch Blends termékek használatának?2020-11-03T12:36:33+01:00

A doTERRA Touch termékcsalád fejlesztésekor a felhasználóbarát és biztonságos használatot tartottuk szem előtt. Az illóolaj használók a kezdetekben problémaként élik meg, hogy nem tudják miként használják az olajokat. A doTERRA Touch Blend termékcsalád forradalmi újítás, hiszen nem kell töprengeni miként használjuk. Kortól és tapasztalattól függetlenül ideális mindenki számára, hiszen előre hígított, így elég a kupakot lecsavarni és a golyós applikátorral a megfelelő területen használni. Tartsa a doTERRA Breathe golyós kiszerelést éjjeli szekrényén, a tiszta és friss illatért, tárolja neszeszerében a levendula olaj golyós kiszerelését a kisebb bőrirritációk kezelésére vagy tegye a borsmentát gyermeke hátizsákjába, hogy napközben halántékán használhassa. A doTERRA Touch olajkeverékek ideális útravalók és alkalmasak gyerekek vagy érzékeny bőrűek számára.

A levendulán kívül mely illóolajok segítenek a nyugtató alvásban?2020-11-03T12:37:11+01:00

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Mostanában kezdtük el felismerni, hogy az alvás milyen fontos egészségünk megőrzése érdekében. Szerencsére a levendulán kívül is sok olyan illóolajat ismerünk, amelyek a pihentető alvást támogatják. A levendula nyugtató és pihentető hatásának titka a monoterpének, a linalool és a linalil-acetát magas koncentrációjában rejlik. Kutatások kimutatták, hogy a linalool inhalálása elősegítheti a relaxáció érzését, és linalil-acetáttal kombinálva különösen megnyugtató. Több illóolaj is hasonló kémiai profillal bír és hasonló pozitív hatásokat gyakorol szervezetünkre. Próbáljon bergamottot párologtatni éjszaka. Cseppentsen muskotályzsályát párnájára vagy adjon keserűnarancs olajat a mosáshoz.

Nyáron szívesen túrázunk. Milyen illóolajokat vigyünk magunkkal?2020-11-03T12:37:22+01:00

Gondolja végig mire van szüksége túrázás során. Energia, rovarriasztó, szezonális veszélyek, esetleg hűsítés – ezek mind olyan területek, ahol az illóolajokat használhatjuk. Borsmenta mindenképpen legyen nálunk: ha gyors energialöketre van szüksége, cseppentsen belőle tenyerére és inhaláljon. Hideg borogatást is készíthet, ha néhányszor egy nedves kéztörlőre cseppent. A TerraShield kültéri keverék nélkül ne menjen a szabadba. Először vigye fel lábaira, karjaira és nyakára, majd szükség esetén ismételje meg. Végül, de nem utolsó roban: tartson magánál levendula olajat, ha a szabadban tartózkodik. Alkalmazza helyileg kisebb bőrirritációk esetén, s amikor a csúcsra ér, lélegezze be, lazítson és élvezze a kilátást.

Milyen olajokkal ápoljam gyermekem hosszabb napon tartózkodás után?2020-11-03T12:37:57+01:00

Több illóolaj, például a borsmenta, az eukaliptusz és a bazsalikom is jól ismert hűsítő hatásáról és többféleképpen is használhatjuk őket. Jómagam legszívesebben hűsítő borogatásként alkalmozom. Adjon 1-2 csésze hideg vízhez 5-10 csepp borsmenta, eukaliptusz vagy bazsalikomolajat. Áztasson az oldatba egy kis törölközőt, majd kicsavarva tegye homlokára vagy nyakába.

Mitől olyan hatásos az Immortelle öregedésgátló keverék?2020-11-03T12:38:12+01:00

Az immortelle 6 illóolaj kombinációja, melyek bizonyítottan erős bőrápoló tulajdonságokkal bírnak. Kísérleti kutatások megmutatták, hogy a tömjén tisztító hatású, és helyileg alkalmazva ragyogó, fiatalos megjelenést biztosít. A hawaii szantálfa fő összetevője a szeszkviterpén-alfa-santalol, mely tisztító hatású. A levendulából származó monoterpén-észterek és alkoholok kombinációja kísérleti kutatások során bebizonyította, hogy elősegíti a tiszta arcbőrt. A mirha illóolaj helyileg alkalmazva csökkenti a bőr szennyeződéseit. A szalmagyopár gazdag monoterpén alfa-pinén forrás, mely bizonyítottan fontos az egészséges bőr megtartásában. A rózsa olaj pedig magas citronellol koncentrációjának köszönhetően könnyedén tisztít és támogatja a bőr általános egészségét. Ezen egészségtámogató illóolajok kombinációja segíti bőrének fiatalos ragyogását fenntartani.

Milyen előnyökkel jár a cédrus olaj használata?2020-11-03T12:39:03+01:00

A cédrus egyedülálló az illóolajok között, mivel főként szeszkviterpénekből áll, mely gyakran csak a tűlevelűekre jellemző. Az elsődleges pozitavuma, hogy aromája kellemes, nyugtató hatású, mely segíti a békés és pihentető környzet kialakítását. Ezen kívül jómagam szívesen használom a cédrust levendula vagy ylang ylang helyett az éjszakai pihentető alvás érdekében. Adjon hidratáló kréméhez néhány csepp cédrus olajat, mely így támogatja a bőr egészségét.

Milyen eredmények várhatók a jövőben az illóolaj kutatásban?2020-11-03T12:38:55+01:00

A tudósok képesek megfigyelni és megismerni az illóolajok hatásait és összetevőit, hogy milyen fiziológiai változások mennek végbe, azonban nem feltétlenül értik teljesen a miértet és a hogyant. Folyamatos molekuláris dokkolási kutatásoknak köszönhetően kezdjük megtalálni a válaszokat a miért és hogyan kérdésekre, hogy teljesen megértsük az illóolajok egészségre gyakorolt pozitív hatásait és azok mélyről fakadó okait. Kutatóink újabb szintre lépnek a molekuladinamika kutatások segítségével, amely egy fejlettebb módja az illóolajok és az emberi sejtek közötti interakciók feltérképezésének. Néhány kutatópartnerünkkel együttműködve az illóolajok teljes biológiai útvonalát valós időben térképezzük fel, lehetővé téve számunkra az újabb előnyök és használati modellek kutatását. A felhasználók számára ez jobb minőséget, innovatívabb termékeket és még több tudományos minősítési eljárást jelent, amit a CPTG illóolajok felhasználói már ismernek.

Milyen haszna van a tömjén olajnak, ami sokak számára nem ismert?2020-11-03T12:40:06+01:00

A tömjén tényleg szinte mindenre jó, s ezt a kutatások is kezdik alátámasztani. Számomra ez egy go-to-olaj belső használatra, mely támogatja a jó közérzetet, segíti a bőr egészségét és párologtatás közben pihentető és konzentráció javító hatású. Talán meglepődik, ha jobban körüljárja az olaj otthoni felhasználási módjait, s olyan előnyöket fedez fel, amelyekre nem is gondolt volna. Kísérleti kutatások bizonyítják, hogy a tömjénnek erős tisztító ereje van, mely a fogaktól a különböző felületekig mindenhol hatásos. Tegyen néhány cseppet fogkrémébe vagy sima vízbe, s használja azt szájvízként. Adjon pár cseppet általános tisztítószerekhez és használja a konyhában vagy a fürdőszobában.

Milyen tulajdonságai vannak a copaiba olajnak?2020-11-03T12:40:06+01:00

A copaiba egy nagyon erőteljes illóolaj, melynek csodálatos hatásait továbbra is kutatják. Engem leginkább az újabb kutatások foglalkoztatnak, amelyek a copaiba belső hazsnálatának előnyeit vizsgálja. Ami az egészségmegőrzést illeti, a copaiba hasonló a tömjénhez, mivel a test szinte minden rendszerének megfelelő működését támogatja. A béta-kariofillén illóolajok legelterjedtebb forrásaként mély hatással lehet az endokannabinoid rendszerre és támogatja az egészséges sejtnövekedést, ez azonban nem minden.
A szív- és érrendszer, az immunrendszer, az emésztőrendszer, az idegrendszer és a légzőrendszer napi támogatásához, valamint antioxidáns védelem érdekében ajánlom reggelente egy vagy két csepp Copaiba bevételét: keverje egy pohár vízhez vagy adja egy Veggie kapszulához. Van még néhány lenyűgöző új kísérleti kutatás, amely azt bizonyítja, hogy belsőleg történő használata előnyös lehet a méh egészségére nézve. Azon olajok egyike, amelyet az optimális egészség érdekében be kell építenie a mindennapokba.

Miért jobb citrom illóolajat vízzel keverni friss citromle helyett?2020-11-03T12:40:59+01:00

A citrom illóolajat a gyümölcs héjából, hidegen préselve állítják elő, míg a citrom levét a gyümölcshúsból facsarják ki. Így tehát két teljesen eltérő anyagról beszélünk különböző tulajdonságokkal. Kémiai tulajdonságait tekintve a citrom illóolaj nagy mértékben tartalmaz limonént, még pedig sokkal többet, mint a citrom leve. Ez a magas limonén koncentráció az oka, hogy a citrom illóolaj tisztító hatású és belsőleg alkalmazva segíti az emésztést és a szabad légutakat. Az illóolajok nagyon koncentráltak. Még ha az anyagösszetétel meg is egyezne, akkor is nagy mennyiségű friss citromlére lenne szükség, hogy az 1-2 csepp citrom olajjal megegyező hatást elérjük. Végül, de nem utolsó sorban, a gyomornak is kellemesebb az illóolajat feldolgozni, hisz nem tartalmaz citromsavat, amely a citrom levét savanyúvá teszi.

Mi teszi a nárdus olajat különlegessé?2020-11-03T12:41:01+01:00

Az illóolajat a Nardostachys jatamansi nevű növény gyökeréből állítják elő. Ez egyike a legkülönlegesebb és legsokoldalúbban felhasználható illóolaj, amelyet valaha felfedeztek. Ellentétben a legtöbb illóolajjal, amelyek domináns kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, a nárdus olaj közel 170 összetevőből áll, melyek közül néhányat más olajokban nem találhatunk meg.
Ez a különlegesség egyrészről megnehezíti a nárdus olaj kategoriába sorolását, ugyanakkor az előnyök egy kifejezetten széles skáláját nyitja meg, melyet még csak most kezdünk igazán kibővíteni. Ha a nárdust aromaterápiásan és külsőleg használjuk, nagyon mély hatása van. Párologtathatjuk meditáció közben, vagy masszírozhatjuk a nyakba, hogy egy hosszú nap után nyugalomra leljünk és ellazuljunk.
A nárdus jó haással van a bőrre is. Adjon belőle hidratáló kréméhez vagy arctisztítójához a puha, egészséges bőr érdekében.

doterra-poweroele.de Spikenard
doterra-poweroele.de
Miért olyan fontos a minőség az illóolajok esetében?2020-11-03T12:41:48+01:00

Ahogy az illóolajok egyre népszerűbbek lesznek, úgy lesz ez a kérdés is egyre fontosabb. Bolygónk csak korlátozott mennyiségben ad illóolajakat, jóval kevesebbet, mint amire kereslet lenne. Ez azt jelenti, hogy a forgalmazott illóolajok jó része nem teljesen tiszta vagy akár szintetikusan előállított. Az illóolajok kémiai tulajdonságai mindenek előtt a tisztaságától függnek, valamint a termőterülettől és a betakarítás módjától. Nagy mennyiségű szennyeződés és bizonytalan minőségű kémiai anyagok kerülhetnek az olajba, ha annak tisztaságát nem ellenőrzik. Ennek eredménye, hogy az olajat nem tudjuk a célnak megfelelően használni vagy akár problémát is okozhat szervezetünkben. A legjobb illóolajok tiszták, 100%-ban természetesek és meghatározott kémiai összetételük van.

Csökkenni fog idővel az illóolajok hatása, ha rendszeresen alkalmazom őket?2020-11-03T12:42:16+01:00

Az illóolajok rendszeres alkalmazása nem okozza hatásainak csökkenését amennyiben továbbra is használja azokat. A rezisztencia nagy mértékben függ egy kémiai folyamathoz, az úgy nevezett „receptor-újrahasznosítás”-tól. A folyamat során a sejtreceptorok olyan ligandumoknak felelnek meg (molekulák, amelyek lehetővé teszik a sejtek közötti interakciót), amelyek vagy elpusztulnak vagy feldolgozódnak miután a sejtből elszállításra kerülnek. Nincs bizonyíték arra, hogy az illóolajok használata a sejtreceptorok elpusztulásához vezet, ezáltal az illóolajok rendszeres használata hatásaik csökkenéséhez vezetne.

Milyen információkat kell megosztanom háziorvosommal az általam használt illóolajokról?2020-11-03T12:43:02+01:00

Ugyan az illóolajokat már évszázadok óta biztonságosan és nagy hatásofokkal alkalmazzuk, mégis fontos, hogy konzultáljunk háziorvosunkkal vagy más képzett gyógyítóval. Ez különösen fontos, ha valamilyen meghatározott kezelésen esünk át, vagy gyógyszereket szedünk. A doterratools.com és doterrauniversity.com weboldalakon tájékozódhat az információkról, amelyek orvosának fontosak lehetnek, azonban a legfontosabb a nyitott kommunikáció.

Miből áll az olajkeverékek fejlesztési folyamata?2020-11-03T12:44:18+01:00

A folyamat, melynek során az olajkeverék az ötlettől a piacra való bevezetésig eljut, igen hosszadalmas. A dōTERRA illóolaj-keverékek gerincét a kémia és a csodálatos előnyöket biztosító kémiai komponensek szinergetikus hatása alkotja.

Mindenekelőtt elképzeljük keverékünket, amelyhez egy precíz kémiai profilt megalkotása is szükséges, hogy egy meghatározott célnak megfeleljen. Mivel a dōTERRA csak teljes olajokkal dolgozik, és nem különít el egyetlen kémiai komponenst sem, ez az első profil az egyes olajok kiválasztásával, majd a teljes összetétel eldöntésével teljesül. Ezután teszteket végezhetünk annak biztosítására, hogy a kémiai alkotóelemeket és azok arányát a keverési folyamat ne változtassa meg. Amikor a kívánt kémiai összetételt elértük, további szempontokat, például az illatot lehet beépíteni a következő felülvizsgálatokba.

Néhány tesztelési és felülvizsgálati fázis után a CPTG szabványok betartásának biztosítása érdekében az olajkeverék ötlete a dōTERRA illóolajává válik.

Hatással van a hőmérséklet az illóolajra?2020-11-03T12:44:39+01:00

Köztudott, hogy a túl magas hőmérséklet az üveg kinyitása után gyorsan reakcióba lép, ami oxidációhoz és polimerizációhoz vezet. Az oxidáció megváltoztatja az illóolaj kémiai összetételét, az egyes összetevőket különböző anyagokká változtatja, hatására megváltozik az olaj aromája, csökkennek a pozitív hatásai és akár a rizikó lehetőségét is növelheti. Kémiai szempontból minden illóolaj különleges, emiatt az oxidációs folyamat más-más hőmérsékleten indul meg, más ritmusban zajlik le és különbözőképpen befolyásolja az olajat, azonban soha nem pozitív irányba. Az alacsony hőmérséklet azonban általában nem válztoztatja meg az olajat, még fagyásponton sem.

A megfelelő tárolási körülmények meghosszabíthatják az olaj élettartamát. A legjobb eredmények elérése érdekében javaslom, hogy az olajat ne tegye ki direkt hőhatásnak és tárolja 25 °C alatt.

Kövesse facebook oldalunkat