A doTERRA olajok kinyerése és előállítása

Co-Impact Sourcing

A doTERRA nem csak a legjobb minőségű illóolajok kinyerésével foglalkozik, de igyekszik a földművesek, a betakarítást végzők, a desztillással foglalkozók és mindazon dolgozók életét pozitívan befolyásolni, akik a doTERRA illóolajok előállításában részt vesznek.
A doTERRA termékpalettáján szereplő több mint 100 illóolajat 40 különböző országban állítják elő – ezen országok nagyobb része a fejlődő országok közé tartozik. Annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű területekről származó kisebb gazdaságok és betakarítással foglalkozó munkások biztosan etikus bánásmódban részesüljenek, a doTERRA elindított egy kezdeményezést, melyet Co-Impact Sourcing névre keresztelt.
A Co-Impact Sourcing kezdeményezés célja, hogy hosszú távú, minden fél számára előnyös partnerséget, tartós munkahelyeket hozzon létre valamint biztos jövedelemhez juttassa a fejletlen területeken élőket. A doTERRA ismert etikus magatartásáról szállítóival szemben korrekt áraik pontos kifizetésén keresztül. Bátorítják a gazdákat és betakarítással foglalkozókat, hogy kooperatív csoportokat hozzanak létre, melyek segítségével kölcsönösen előnyökhöz juthatnak és növelhetik alkuképességüket, ugyanakkor képességeiket és kapacitásukat is növelhetik.
A kezdeményezés támogatja továbbá a doTERRA Gyógyító Kezek Alapítvány közösségi fejlesztési projektjeit is. A projektek között iskolai és egészségügyi intézményeket, infrasturktúrafejlesztést és tiszta vízrendszereket támogató programokat jegyeznek.
Tudjon meg többet a doTERRA Gyógyító Kezek Alapítvány közösségi fejlesztési projektjeiről:

További információ

Cō-Impact Sourcing – Tömjén

A doTERRA Co-Impact Sourcing kezdeményezés Szomáliában magasabb bevételi lehetőséget nyújt a tömjént betakarító munkásoknak, valamint lehetőséget kínál minősített betekarító gépek beszerzésére, melyek segítenek az tömjéngyanta kinyerésének komplikáltabb lépéseinél.

Szomáliai tömjéngyanta

A szomáliai tömjéngyantát évezredek óta olyan vadon nőtt tömjénfákról gyűjtik be, mint a Carterii vagy Frereana fajták. A Boswellia carterii fajta homokos talajokon él és jellemzően kisebb méretű mézgás gyantát adnak. A Carterii fajták gyantája a leggyakrabban begyűjtöttek közé tartozik és általában kerek formájú. Ezzel ellentétben a Frereane fajták homokos talaj helyett száraz, sziklás talajon termelik gyantájukat.

A begyűjtést végző dolgozók

A tömjéngyanta begyűjtése egy trükkös folyamat, amely gondos tervezést és pontos ismereteket igényel és akár 5 hónapot is igénybe vehet. A gyantát begyűjtő munkásoknak távolra kell utazni, családjaikat és közösségüket hátrahagyva. Gyakran az út menti barlangokban élnek, miközben távoli területeken tömjéngyantát gyűjtenek. A begyűjtött tömjéngyantát óvatosan megtisztítják, valamint méret és szín szerint, általában az asszonyok, rendszerezik.
Azonban a hosszadalmas és nehéz begyűjtés ellenére sem könnyű a begyűjtött gyantát megfelelő áron értékesíteni. A nehéz begyűjtési procedúra, valamint a megfelelő fizetés hiánya miatt a szomáliai tömjéngyanta nagy része nem kerül begyűjtésre.

doTERRA Co-Impact Sourcing kezdeményezés Szomáliában

A doTERRA Co-Impact Sourcing kezdeményezés fair bérezést és pontos kifizetéseket kínál, beleértve az év során elosztott élelmiszert valamint készpénzelőlegeket, megkerülve ezzel a közvetítőket, hogy közvetlenül azokkal dolgozhassanak, akik a begyűjtést és válogatást elvégzik. A doTERRA emellett partnereivel közös munkájával biztosítja, hogy a tömjéngyanta tisztítása és válogatása a lehető legközelebb legyen a begyűjtés helyéhez, így biztosítva, hogy az értékes, főként nők által betöltött munkahelyek megmaradhassanak azokon a vidéki területeken, ahol a leginkább szükség van rájuk. Kezdeményezésünk segítségével biztosítjuk, hogy a dolgozó nők kielégítő bérezést kapjanak és megfelelő körülmények között dolgozhassanak. Mindezen fenntartható törekvések mellet a doTERRA Gyógyító Kezek Alapítvány két iskola építését is finanszírozza azon több száz tanuló számára, akik begyűjtéssel foglalkozó családokból érkeznek. A doTERRA ezzel is segíti az ország belső vidékein élő családok életkörülményeinek javítását.

A doTERRA Co-Impact Sourcing program gazdasági stabilitást, magasabb bevételeket, jobb életkörülményeket és képzéseket biztosít a guatemalai kardamon ültetvényen dolgozók számára annak érdekében, hogy optimális minőségű és hozamú kardamomolajat állítsanak elő.

A guatemalai kardamom

Kiváló adottságai miatt a guatemalai Alta Verapaz-ra esett a doTERRA választása a kardamomolaj termelőhelyeként a Co-Impact Sourcing programban. A meleg, nedves, esős időjárás, valamint a tápanyagban gazdag agyagos talaj eredményezi a tökéletes kémiai komponenseket, amelyeket a CTPG minősített doTERRA kardamomolaj tartalmaz.

Kardamom betakarítók

A világon termesztett kardamom növények mindössze egy százalékát használják illóolaj előállítására, míg a maradékot a fűszerként adják el. Guatemala a világ legnagyobb kardamom exportőre. A kardamomértékesítés korábbi helyzete azonban igencsak instabil volt Alta Verapaz-ban. A terület elszigeteltsége és a szállítási nehézségek miatt a farmereknek kevesebb lehetőségük volt az értékesítésre és gyakran kényszerültek a kardamom áron aluli eladására közvetítők segítségével. Ezek a közvetítők aztán tovább értékesítették a növényt jóval magasabb áron. Ez az eljárás azonban a kistermelőket egy igen nehézkes gazdasági helyzetbe sodorta, melyben megpróbáltak jó minőségű kardamomot termeszteni s ugyanakkor profitot is termelni.

doTERRAs Co-Impact Sourcing program Guatemalában

A doTERRA-val közös partnerség segítségével a kardamom termesztők többféle előnyhöz jutnak Guatemalaban. A farmerek mindenekelőtt képesek előre látható és stabil bevételt termelni. Ezen kívül a résztvevők a program kollektív előnyeit is élvezhetik, úgy is mint a forrás- és technikai támogatás a termékenyebb előállítás érdekében. Ezek az előnyök lehetővé teszik a tagok számára a működéshez szükséges mezőgazdasági erőforrásokhoz, pénzügyi forrásokhoz és közös használatú szárítóberendezésekhez való hozzáférést, melynek segítségével a farmerek korrekt áron értékesíthetik termékeiket. Ezen kívül a doTERRA minden kilógramm kardamom értékesítésekor a bevétel egy részét a közösségnek továbbítja, ezzel segítve iskolai, egészségügyi, valamint egyéb közhasznú projektek létrejöttét.

Healing Hands Alapítvány

A doTERRA Gyógyító Kezek Alapítvány a CHOICE humanitárius szervezettel közösen egy izgalmas projekt, a Sika’abe képzési központ megvalósításába fogott. A maja bennszülöttek által beszélt O’egchi nyelven a szó „sika’abe” azt jelenti, „keresd az utad”. Éppen ezért a Sika’abe Központ célja a szegénységből való kitörés támogatása képzések segítségével. Ennek során fiatal és idősebb diákok különféle szakmai adottságaikat fejleszthetik az építéstől a gasztronómián át a gazdálkodásig.

2016-ban a Co-Impact Sourcing program keretein belül a doTERRA és a CHOICE humanitárius szervezet támogatta egy új szárítóberendezés építését Guatemalában. A kardamom betakarítása napokat vesz igénybe, azonban a növény begyűjtött magja mindössze három napig tartja meg egészségesen friss állapotát. A hosszadalmas szállítási idő a szárító berendezéshez gyakran túllépi ezt az időtartamot. Az újfajta szárítóberendezés építésével a farmereknek lehetőségük van a magokat azonnal, a begyűjtés helyszínén kiszárítani. A növény kiszárítása a legfrissebb állapotban jó minőségű maghüvelyeket eredményez és biztosítja a megfelelő begyűjtési időpontot. Emellett a szárítóberendezés lehetővé teszi a desztillálásra váró maghüvelyek kedvező árú és nyereséges szállítását a termelők számára.

A doTERRA Co-Impact Sourcing kezdeményezés a vetiver füvet termesztő Haiti farmereknek biztosít stabil megélhetést, szervezett együttműködést és jobb forrásokat, amelyek az önállóságot segítik.

Haiti vetiverfű

A parfümipar az 1930-as években vitte a vetiver füvet Haitire. Meglepő módon a vetiver a kedvezőtlen körülmények ellenére is elterjedt még az olyan területeken is, ahol a terméketlen talaj az élelmiszertermesztést is megnehezítette. Ma a vetiver gyökerét egy komplex illóolaj előállítására használják, amelyet leginkább illatszerek alapanyagaként használnak.

A vetiver olajhoz szükséges növényi részek betakarítása igen munkaigényes folyamat. Miután a gyökér 16-18 hónapig növekedett, a farmerek kiássák a növényt s megtisztítják a gyökeret a felesleges szennyeződésektől amíg csak a tiszta gyökér marad. A termelők 500 köteg Vetivert gyűjtenek össze 20 láb nagyságú lepárlóedényekben, melyből egy gallon vetiver olajat nyernek ki a betakarítás után. Ezzel a rendszerrel egyetlen gallon olaj kinyerése a legtöbb termelőnek körülbelül 2 hétig tart. Ez azt jelenti, hogy 5 munkás 15 napon át dolgozik, hogy a folyamatot lezárják.

Vetiver termesztők

A megcsappant gazdaság és az elmúlt években bekövetkezett természeti katasztrófák miatt a haiti termelők csak nehezen élnek meg vetiverföldjeik bevételeiből. Néhány család a legalacsonyabb jövedelműek közül a haiti előhegységben él, ahol a kihasznált talaj élelmiszer termesztésére alkalmatlan, így az egyetlen lehetséges bevételi forrás ezen családok részére a vetiver termesztése. A vetivert a száraz időszakban kell felszedni, azonban a farmereknek sokszor azonnali pénzügyi segítségre van szükségük, ami miatt gyakran kényszerülnek korai betakarításra, amely alacsonyabb minőségű olajat eredményez. A betakarítás időbeli korlátai miatt a gazdák csak bizonyos időszakban jutnak bevételhez vagy egyáltalán nem jutnak fizetséghez a munkájukért. Ugyan a vetiver termesztése nehéz munka, mégsem nyújt biztos jövedelmet az év során. A gazdák küzdenek a megélhetésért, hogy ételt tegyenek az asztalra, valamint ruházzák és iskolába járathassák gyermekeiket. A biztos bevétel hiánya mellett a szervezetlenség is komoly problémát jelent a haiti farmereknek. Habár sok lehetőségük lenne a vetiver termesztésével bevételt termelni, azonban megfelelő szervezettség és a megszerzett ismeretek átadása nélkül a farmerek ezen lehetőségek nagy részét elveszítik. Mivel néhány farmer nincs tisztában a betakarítás megfelelő időpontjával, alacsonyabb minőségű olajat állítanak elő a vásárlók által elvártnál. Ezen kívül a koordinált munkaerő is hiányzik, amellyel biztosított lehetne a farmerek tisztességes kifizetése.

doTERRA Co-Impact Sourcing program Haitin

A doTERRA International a haiti Les Cayes közösségben indított programjának keretein belül egy szövetkezetet indított a nyersanyagbeszerzés terén. A Co-Impact Sourcing célja, hogy a farmerek közötti szervezetlenség problémáját feloldja regionális szövetkezetek alapításával. A szövetkezetek képzéseket kínálnak, amelyek segítenek a kiváló minőségű olaj előállításában. Egy exkluzív, desztillálást végző partner segítségével a doTERRA egy korrekt fizetési tervet állított fel a farmerek számára, melynek segítségével a termesztéstől a betakarításig minden munkafázisban bevételhez juthatnak.

A doTERRA Gyógyító Kezek Alapítvány

A doTERRA Gyógyító Kezek Alapítvány berendezett egy irodát Les Cayesben, ezzel biztosítva a lehetőséget a szövetkezetek tagjai számára, hogy képzésekben és egyeztetéseken vehessenek részt, valamint egy a vetiver tárolására alkalmas raktárat is rendelkezésükre bocsátanak a megfelelő felszereléssel együtt. A közös találkozóhely segít a betakarítási és szállítási idők betartásában, melynek segítségével a gazdák jutalékot kapnak az előállított kiváló minőségű olajért.
A Co-Impact Sourcing kezdeményezés, valamint a Gyógyító Kezek Alapívány segítségével a doTERRA azért áll az élvonalba, hogy a Les Cayes-ben élő vetiver farmerek fair fizetéshez és képzésekhez jussanak, valamint a többi gazda támogatásával kiváló minőségű vetiver olajat állítsanak elő.

A Co-Impact Sourcing segítségével a doTERRA lehetővé teszi a nepáli gazdáknak, hogy kiváló minőségű fajbogyó olajat állítsanak elő, valamint segítséget nyújt a munkások pénzügyi lehetőségeinek javítására.

A nepáli fajdbogyó

A fajdbogyó illóolaj a kúszó fajdbogyó leveléből készül, amely leginkább tűlevelű erdőkben fordul elő. Gyarapodásához hűvös klímára van szüksége, valamint árnyékos, erdős területre különleges talajtulajdonságokkal. Különleges igényei miatt leggyakrabban a Himalája lábánál elterülő területeken található meg. Ugyanezek a különleges tulajdonságok teszik Nepált és Kínát a világ egyedüli vad fajdbogyó lelőhelyévé. Habár sok cég állít elő szintetikus fajdbogyót, kiváló minőségű olajat csak az ezeken a távoli tájakon begyűjtött természetes növényből állíthatunk elő.

A fajdbogyót begyűjtő munkások

A nepáli fajdbogyó levelének begyűjtéséhez a munkásoknak meredek, sáros hegyoldalakon kell keresztül menniük. Sokan a munkások közül nők, akik kora reggel a családjukat hátrahagyva gyűjtik be a növény leveleit a hátukon lévő nagy kosarakba. A teli kosarakat a helyi lepárlóba viszik, ahol hatalmas lepárlóedényekbe gyűjtik. A desztillációs folyamat körülbelül 14 órát vesz igénybe és egy kis adag olajat ad.

Ezen a területen a munkásoknak kevés lehetőségük van, hogy a családjukról gondoskodjanak. A lehetőség, hogy munkát találjanak, az utóbbi években igen beszűkült a természeti katasztrófák következtében.

doTERRA Co-Impact Sourcing kezdeményezés Nepálban

Nepálban sokan aggódnak a fajdbogyó begyűjtésének fenntarthatósága miatt. Azokban a közösségekben, amelynek területein a fajdbogyó begyűjtésre kerül, a közösség csoportokba szerveződött, hogy az erdei területeket birtokolja és felügyelje. Ezek a csoportok döntik el, hogy melyik erdei területen mikor és ki végezheti a fajdbogyó levelének begyűjtését annak érdekében, hogy az a közösség érdekét szolgálja és a növények gondozása is megvalósuljon. A csoportokon belül a lepárlóegységek általában a község tulájdonában állnak. Ezzel a rendszerrel a hatalom és a tulajdon az emberek kezében marad és tökéletesen illeszkedik a doTERRA Co-Impact Sourcing programba. Közvetlenül a betakarítást végző munkásokkal és a közösségi csoportokkal együttműködve a doTERRA hosszú távú beszerzési megállapodást kötött a fajdbogyó olaj megvásárlására. Ezzel biztosítanak a betakarítást végző munkások számára stabil és megbízható bevételi forrást cserébe a doTERRA számára átadott kiváló minőségű fajdbogyó olajért.

Gyógyító Kezek Alapítvány munkája

Nepál már a 2015-ös pusztító földrengéseket megelőzően is hatalmas gazdasági kihívásokkal nézett szembe. A 2015 árpilisi és májusi földrengéseket követően különféle szervezetek és a világ nemzetei is segítséget nyújtottak anyagi, személyi valamint különböző segélyek formájában az ország újraépítése érdekében. A beáramló humanitárius segítség hihetetlen méretű volt, azonban sok távoli falu a segélyek kiosztásának körén kívül esett.

A fajdbogyó gyűjtők nagy része Nepál egy távoli, Dolakha nevű tartományában él, ahol szinte minden ház a földrengés áldozatává vált. Annak érdekében, hogy a területen zajló segélyezési intézkedéseket támogassák, a Gyógyító Kezek Alapítvány és a CHOICE humanitárius szervezet egy adományalapot hozott létre. A doTERRA továbbá átmeneti sátortáborokat is felállított azok számára, akik elvesztették otthonaikat a földrengés következtében. A lepárlóegységek közül is jó néhányat tönkretett a földrengés, amely a fajdbogyó olaj előállítását megnehezítette. A Gyógyító Kezek Alapítvány és a CHOICE humanitárius szervezet fáradozásainak köszönhetően a munkások és a falu más lakói is lábra tudtak állni a katasztrófális földrengések után.

Ylang Ylang Madagaszkárról

Francia parfümőrök vitték az ylang ylangot Madagaszkárra az 1800-as évek végén, miután a szigetország francia fennhatóság alá került. Ma a világ egyik legkiválóbb minőségű ylang ylang olaját Madagaszkáron állítják elő. A doTERRA az északnyugati parton található Nosy Be szigeten dolgozó gazdáktól és lepárlóktól szerzi be ylang ylang olaját.

Az ylang ylang fa 3-4 évet nő, mielőtt a decembertől márciusig terjedő csúcsidőszakban betakarítják. A munkások az érett virágokat szedik le, így a fákat 6 héten belül töbször is szüretelni kell. Nosy Be szigetén a szüretelők kosarakba gyűjtik a virágot, majd egy mérőállomásra viszik, ahol a begyűjtött súly alapján kapják meg bérezésüket. Ezután a virágokat azonnal a legközelebbi lepárlóhoz viszik, ahol 24 órán belül hydro-desztillációs eljárással lepárolják.

Az ylang ylang olajnak különböző profilú fajtái vannak: 1,2,3,”extra”, és „komplett”. Mind más és más mennyiségben tartalmaz illatmolekulákat attól függően, hogy a lepárlás mely fázisában vannak. A parfümőrök első sorban a korai fázisokban lévő olajokat részesítik előnyben, ugyanakkor a doTERRA a teljes értékű fajtákat keresi annak érdekében, hogy minden aromás kémiai kötés megtalálható legyen az ylang ylang olajban.

Ylang Ylang begyűjtők

Mivel az ylang ylang termesztése és lepárlása egy hosszú és intenzív folyamat, nagy erőfeszítést igényel a munkásoktól. A gazdák és munkások számára gyakran nehézségbe ütközött fair elbánást kiharcolni, különösképpen a közvetítőkkel és kereskedőkkel szemben. Biztos vevő nélkül a lepárlók kénytelenek az olajat a legtöbbet kínálónak eladni, ami ingadozó árakhoz és instabil piachoz vezet.

doTERRA Co-Impact Sourcing kezdeményezés Madagaszkáron

A lepárlókkal és munkásokkal közös Co-Impact Sourcing együttműködés segítségével Nosy Be szigetén az ylang ylang betakarítói megfelelő bérezést kapnak az elvégzett munkáért. Biztos vásárlóként a doTERRA segítségével kevésbé valószínű, hogy a gazdák az árspekulációk és ajánlattételek miatt jövedelemkiesést szenvednek el. A tisztességes javadalmazás mellett a gazdák, akik kiváló minőségű olajat állítanak elő, éves bónuszt is kapnak az elvégzett remek munka után. Ezzel olyan forráshoz jutnak, melynek segítségével újabb lepárlógépeket szerezhetnek be vagy további munkásokat vehetnek fel, így javítva a szervezeti felépítést és növelve a termelési kapacitást.